
Stowarzyszenie Mariański Ruch Inicjatyw Ekonomiczno-Społecznych w Puszczy Mariańskiej ma powody do dumy. Udało się wywalczyć pieniądze na zorganizowanie kolejnej edycji festiwalu smaków oraz powstanie ścieżki edukacyjnej w Krainie Czarnego Bzu.
Dofinansowanie na pierwszy z projektów wyniosło blisko 10 tys. złotych, na drugi 14 tys. złotych.
Umowa została podpisana w zeszłym tygodniu, festiwal smaków odbędzie się we wrześniu.
Tym razem impreza ma się odbyć w Krainie Czarnego Bzu, gdzie powstaną tablice informacyjne o właściwościach roślin, ich życiodajnej mocy.
– Staramy się nie tylko aktywizować lokalne koła gospodyń wiejskich czy stowarzyszenia oraz gospodarstwa, dbamy też o to by pozyskiwać coraz większą wiedzę dotyczącą lokalnej kuchni, tego w jaki sposób dbali o zdrowie i leczyli choroby mieszkańcy dawnej Puszczy – mówi Katarzyna Niewczas z MRIES-u.
– Przecież nie chodzili po leki do apteki a wykorzystywali zioła, czy inne produkty, chcemy o tym mówić –
podkreśla.
Dwa gospodarstwa z terenu gminy, w tym państwa Wioletty i Dariusza Marcinowskich czy Kraina Czarnego Bzu Teresy i Andrzeja Lubeckich od lat dbają o produkty tradycyjne.
W ramach projektu na jaki udało się pozyskać dofinansowanie odbędą się warsztaty zielarskie.
Dzięki temu mieszkańcy będą mogli poznać tradycje lokalne, zasmakują dań jakie kiedyś serwowano na lokalnych stołach.
– Ludzie wtedy żywili się tym co mieli na polu lub tym co wyhodowali –
przypomina Katarzyna Niewczas.
Dzięki warsztatom będzie można poznać receptury lokalnych dań, ale też zastosowanie ziół w kulinariach i lecznictwie.
Warsztaty odbędą się pod hasłem „Z łąk i pól na nasz stół".
Co ciekawe w gminie Puszcza Mariańska jest najwięcej na Mazowszu zarejestrowanych produktów tradycyjnych, które zostały wpisane na listę Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wśród nich wiele dań przyrządzanych na bazie receptury państwa Marcinowskich.
Warto wymienić:
1. Likier jajeczny Radziwiłłowski
2. Chleb razowy ciemny z Radziwiłłowa
3. Bolimowski gołąb nadworny Ryś
4. Makaron Radziwiłłowski
5. Jaja perlicze z Grabiny Radziwiłłowskiej
6. Jaja z Radziwiłłowa (kur zielononóżek kuropatwianych)
7. Kapłon staropolski z Radziwiłłowa
8. Masło klarowane z Radziwiłłowa
9. Masło śmietankowe z Radziwiłłowa
10. Pasta rybna z Radziwiłłowa
11. Półgęsek
12. Rosół dworski
13. Ślimak winny z Radziwiłłowa
14. Śledzie w oleju z Radziwiłłowa
15. Kompot z jabłek z cynamonem
16. Pularda mazowiecka
17. Kogutki z Radziwiłłowa
18. Perliczki z Grabiny Radziwiłłowskiej
19. Karp w zalewie z rzeki Rawki
20.Węgorz w zalewie z rzeki Rawki